Motion: Stärkt mellanvård för svårt sjuka äldre!

Motion inlämnad av Vänsterpartiet Finspång februari 2025:
Stärkt mellanvård för svårt sjuka äldre! 

Inledning

Vid Kommunfullmäktiges möte 250205 gav socialrådet Riitta Leveski Widlund information om regionens arbete i Samrådsgruppen Vård och omsorg (SVO). Det är svårt för kommunen att klara av placeringen av utskrivningsklara patienter, och från 250701 har kommunerna 3 dygn på sig att hantera den uppgiften. Enligt beräkningar från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) kommer det från och med 250601 kosta kommunerna 11.000 för varje patient som inte ges eftervård i kommunal regi. Förutom dessa kostnader finns rent mänskliga kostnader avseende ofta äldre multisjuka patienters trygghet och tillfrisknande. Mot bakgrund av denna information lämnar Vänsterpartiet följande motion:

 

Motion

Region Östergötland har under flera år haft svårt att bemanna vårdplatser och det är ett välkänt faktum att fler vårdplatser behöver skapas för att klara befolkningens behov av slutenvård. Dessa platser behöver skapas inom akutsjukvård, såväl som inom primärvårdsstyrd närsjukvård, men även med dessa platser skapas ett glapp för många individer. För personer med ökad skörhet och hög ålder så är akutsjukvårdens resurser ofta inte nog för att de ska kunna gå direkt tillbaka till sitt ordinarie boende. I och med det hamnar människor i gruppen “utskrivningsklara”, där målet är att fortsatt kunna erhålla den hjälp man behöver från sin hemkommun. Kommunerna är olika rustade för att ta hand om omfattande ohälsa, men gemensamt för dem är att de anser att många av de patienter som skrivs ut från regionens sjukhus har för omfattande ohälsa för att kunna vårdas i kommunen. 

 

Som konsekvens av att Region Östergötland inte klarar av situationen skrivs allt fler svårt sjuka personer ut. Där står Finspångs kommun med ett ansvar att ta emot patienter, oftast äldre med omfattande omsorgs- och sjukvårdsbehov. Utskrivningsklara patienter bedöms av läkare och varierar alltid, men det vi sett den senaste tiden är en markant ökning av äldre som är betydligt sjukare och i behov av förstärkt hemtjänst och hemsjukvård. Patienternas sjukdomstillstånd har krävt ökad bemanning av legitimerad sjukvårdspersonal på korttidsboenden för att kunna möta behovet även om det bedöms vara färdigbehandlade inom den specialiserade somatiska vården.

 

I Sverige är det regionerna som ansvarar för hälso- och sjukvården medan kommunerna har ansvar för insatser såsom hemtjänst och vårdboenden. Situationen som råder inom sjukvården har gjort att svårt sjuka äldre med omfattande vårdbehov i hög utsträckning lämnas över till kommunernas ansvar. Det syns inte minst i att vissa östgötska kommuner tvingas anställa sjuksköterskor och i vissa fall läkare för att klara av de personer som egentligen är i behov av sjukhusvård. Något  som flera av kommunernas verksamhet varken har kompetens eller finansiering för att klara.

 

Sköra äldre riskerar onödigt lidande när de skrivs ut till hemtjänstinsatser och äldreboenden där kunskap, ansvar och resurser för avancerad sjukvård helt saknas. Risken är också att anhöriga får ta ett orimligt stort ansvar över en, fortfarande, svårt sjuk närstående. Alla invånare i Östergötland har rätt till en sammanhållen vårdkedja där åtgärder inte faller mellan stolar och där man inte bara blir en del av statistiken. Mer måste göras för att säkra upp vården. 

 

Utifrån den situation som råder ser vi ett behov ett ytterligare vårdsteg – en mellanvårdsform, där de som varken är akut somatiskt sjuka, eller färdigbehandlade, kan få fortsatt vård och möjlighet till god rehabilitering.

 

Vårdformen skulle förslagsvis omfatta de patienter som vårdats inom akutsomatisk vård, men som inte längre är i behov av den akuta vårdens närhet till exempelvis röntgen och kirurgi,  men fortfarande inte är det skick som medger utskrivning till hemmet eller till kommunalt korttidsboende.  Det kan till exempel gälla en aktiv rehabiliteringsinsats, eller justering av en pågående läkemedelsbehandling, som kräver personal med hög medicinsk kompetens. 

 

Vården skulle vara en aktiv samverkan mellan de östgötska kommunerna och regionen, där man skulle kunna utreda, behandla och rehabilitera patienter. Härigenom tror vi att fler skulle kunna återgå till sitt ordinarie boende, men också att man skulle kunna säkra utskrivningarna och därigenom minska återinläggningarna inom akutsjukvården.

 

Vänsterpartiet yrkar att

  • ge ansvarig förvaltning uppdraget att utreda hur Finspångs kommun tillsammans med Region Östergötland kan införa geriatrisk mellanvård för patienter som är färdigbehandlade i den specialiserade somatiska vården.

För Vänsterpartiets fullmäktigegrupp genom Ingrid Westlund (gruppledare).

Kopiera länk