8 mars 2025 och så länge det behövs!

 

Debattartikel publicerad i NT 8 mars 2025!

Den 8 mars 2025 – dags att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Kvinnokamp eller feminism är inte en enskild sakfråga. Ojämlikheten och kvinnoförtrycket finns i alla livets och samhällets vrår, och kräver en feministisk analys av alla politiska frågor.

Vänsterpartiet blev i början av 1990-talet det första feministiska partiet och menar att det inte räcker att vara demokratisk socialist och kämpa för jämlikhet, kvinnoförtrycket är en egen maktstruktur som skär genom alla samhällsklasser och ofta måste bekämpas på andra sätt än till exempel klimatförändringar.

Resurser är helt avgörande för att minska orättvisor. Att en kvinna kan försörja sig själv är nödvändigt om hon ska kunna lämna en man som misshandlar henne. Kvinnor och män ska ha lika lön för lika arbete och alla som vill ska ha rätt att arbeta heltid. I den ändringsbudget som Vänsterpartiet Finspång lyfter i Finspångs kommunfullmäktige varje år, finns sedan många år tillbaka en särskild post om en låglönesatsning på 1 miljon inom kommunens bristyrken, en satsning som huvudsakligen riktar sig till kvinnor. Den höga sjukfrånvaron bland kvinnor i Finspångs vård- och omsorgsyrken kräver också reella insatser.

Kvinnor har i genomsnitt cirka 70 % av mäns pension och skillnaden ökar med åldern – pensionssystemet förstärker svensk arbetsmarknads könsorättvisor. Pensionssystemet kompenserar inte för föräldraledighet och sjukpenningdagar på ett tillfredsställande sätt. I det nuvarande systemet riskerar en allt större andel av framtidens pensionärer, särskilt kvinnor, att bli fattiga.

Kvinnor är också klart överrepresenterade bland både personal och de anhöriga som tar ett stort ansvar för äldre familjemedlemmar. En utbyggd och välfungerande äldreomsorg är en förutsättning för att kvinnor ska kunna delta fullt ut på arbetsmarknaden. För att få en jämlik äldreomsorg behöver kommunerna tillföras tillräckliga resurser och arbetsvillkoren för äldreomsorgens personal förbättras.

Kvinnokamp och feminism handlar också om kvinnors rätt att bestämma över den egna kroppen. Vänsterpartiet värnar den fria aborträtten och står bakom de tidsgränser i lagstiftningen som gäller idag. Alla tjejer ska också få verktyg att säga nej när någon kliver över hennes egna gränser, så därför vill Vänsterpartiet att skolan ska erbjuda kurser i feministiskt självförsvar.

Under perioden 2017-2023 dödades i genomsnitt 14 kvinnor och flickor i parrelation årligen (källa BRÅ). Vänsterpartiet kämpar för att kvinnor och tjejer ska slippa utsättas för mäns våld och vill stärka kvinno- och tjejjourernas arbete. Kvinnojourernas verksamhet inklusive skyddade boenden ska garanteras långsiktiga stabila lösningar, något som Vänsterpartiet Östergötland motionerade om i regionfullmäktige 2021 och senare fick gehör för. (Det är dock tyvärr lite oklart huruvida det har blivit några byxor av det tyget, den som är insatt i frågan får gärna höra av sig till Vänsterpartiet Finspång.)

Nej, kvinnokampen är inte över, snarare tvärtom. Sett till världsläget är det lätt att bli dyster. Men “även den mörkaste av nätter har ett slut och solen går upp” (citat från Samhällets olycksbarn av Victor Hugo). Idag på 8 mars vore det önskvärt att du som vill bidra till en jämställd värld tar dig en allvarlig funderare på hur. Varför inte börja med att aktivt lyssna på vad kvinnor, gummor, flickor, tanter och tjejer i din närhet säger?

 

Pontus Sörenson, ordförande Vänsterpartiet Finspång

Lilibet Gustafsson, styrelsen Vänsterpartiet Finspång

Stefan Carlsson, styrelsen Vänsterpartiet Finspång

Ingela Moberg, styrelsen Vänsterpartiet Finspång

Carl Ingemarsson, styrelsen Vänsterpartiet Finspång

Margareta Bengtsson, styrelsen Vänsterpartiet Finspång

Kopiera länk